معرفی شهرستان مرند

اطلاعات کلی


نام رسمی: مرند استان: آذربایجان شرقی شهرستان: مرند


بخش: مرکزی نام‌های قدیمی: ماریانا، مانداگارا، مروند


جمعیت ۱۱۴٬۱۶۵ نفر


رشد جمعیت: ۱٫۹ درصد



زبان‌های گفتاری: ترکی آذربایجانی


مذهب: شیعه



 جغرافیای طبیعی


مساحت: ۲۰ کیلومتر مربع


این شهر یکی از شهر های جمهوری اسلامی ایران می باشد که در 45 درجه و 46 دقیقه طول شرقی و 38 درجه و 26 دقیقه عرض شمالی قرار دارد . شهرستان مرند در شمال غرب استان آذربایجان شرقی و در شمالی ترین منطقه ایران واقع است . شهرستان مرند از شمال به رودخانه ارس و از شرق به شهرستان اهر ( ارسباران ) از جنوب به شهرستان شبستر و از مغرب به شهرهای خوی و ماکو متصل می باشد .

  مرند منطقه ای نیمه کوهستانی است و مساحت آن حدود 3844 کیلومتر مربع می باشد . بیش از دو سوم اراضی آن را نا همواریها و یک سوم آن را سطح مسطح و جلگه ای تشکیل می دهد . مرتفع ترین قسمت آن واقع در دهستان رودقان با ارتفاع 15000 متر و پست ترین نقطه آن 700 متر در شهر جلفا واقع است .

آب و هوای مرند معتدل می باشد و جمعیت شهرستان مرند بالغ بر 242 هزار نفر است . شهر مرند یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان مرند است . این شهر با 114165 نفر جمعیت در سال 1385 سومین شهر پرجمعیت و بزرگ استان است که از این میان 57151 نفر مرد و 57014 نفر زن می باشند که در قالب 29755 خانوار ساکن این شهر می باشند . و بقیه در روستاها ساکن می باشند . شهر مرند با وسعت بیس از 20 در 65 کیلومترمربع از سمت شمال به جلفا ، از سمت شرق به ارسباران ، از سمت جنوب به تبریز و شبستر و از سمت مغرب با استان آذربایجان غربی همسایه است .

وجه تسمیه شهرستان مرند

در روایات باستانی ارامنه آمده است که حضرت نوح (ع) در مرند مدفون شده است و کلمه مرند از یک فعل ارمنی به معنای تدفین اشتقاق یافته است . ولی ارامنه امروزی عقیده دارند که حضرت نوح (ع) در نخجوان فرود آمده و در این شهر نیز مدفون شده و قبر همسرش هم در مرند است . طبق نوشته های تورات ، مادر حضرت نوح (ع) در مسجد بازار مرند مدفون است . مورخان قدیم نوشته اند که مرند پایتخت (واسپورگان) در دوره ساسانی بوده و بقایای آتشکده ای در تپه خاکستری مرند می تواند دلیل آن باشد . ( سفر نامه ویلیامز جاکسون )

روایتی نیز وجود دارد که مرند از نام دختر ترسایی به نام ماریانا گرفته شده است . در توارخ قدیم مرند به نامهای مورندا ، مانداگارانا ، مادوند و مروند معروف بوده است . نشانه هایی از تمدن ساسانی و مادها در این منطقه وجود دارد که از طرف بسیاری از مورخان تایید شده است . بطلمیوس جغرافیدان معروف یونان از این منطقه به نام مانداگارانا نام برده و آن را یکی از آبادترین شهرها در تاریخ می خواند .

تاریخچه شهرستان مرند

بر اساس اسناد اورارتویی سابقه شهر نشینی در مرند تا اواسط هزاره سوم قبل از میلاد می رسد ، در تپه های باستانی هادیشهر ظروف سفالی و ابزارهایی از هزاره پنجم قبل از میلاد پیدا شده است . هم چنین در تپه خاکستری ( قلعه مرند ) نیز آثاری از هزاره چهارم قبل از میلاد به دست آمده است .

قلعه شهرستان مرند

ولادیمیر مینورسکی با استفاده از نظر باستان شناسان ، این قلعه خاکی فرو ریخته را از سلسله قلعه های خاکی اورارتویی می داند . به نظر کارشناسان شهر مرند در روزگار پادشاهی مادها از رونق بسیاری برخوردار بوده و مرکز حکومت اقوامی مهم در دوره ( کلده ) و ( آشور ) بوده است.

مردم شهرستان مرند

اهالی شهر مرند، همانند ساکنان سایر نواحی استان آذربایجان شرقی، به زبان ترکی آذربایجانی و با لهجهٔ محلی خود سخن می‌گویند.

شغل اکثر مردم این شهر، کشاورزی است. کشاورزی در این منطقه ترکیبی از باغداری و کشت گندم ، جو است. از محصولات مهم این شهر می‌توان به گیلاس ، زردآلو ، گلابی و سیب اشاره کرد.

شهر مرند نسبت به شهرهای دیگر استان، بیشتر جنبهٔ تجارتی دارد. به‌طوری‌که بیشترین پاساژها و مراکز خرید پس از مرکز استان در این شهر قرار دارد. افزودنی است که بزرگترین بازار مدرن شمال غرب کشور در این شهر در حال ساخت می‌باشد.

جمعیت شهر مرند در سال ۱۳۸۵ خورشیدی، بالغ بر ۱۱۴٬۱۶۵ نفر بوده‌است که از این میان ۵۷٬۱۵۱ نفر مرد و ۵۷٬۰۱۴ نفر زن بوده‌اند که در قالب ۲۹٬۷۵۵ خانوار، ساکن این شهر بوده‌اند.

این شهر جمعیت زیادی حاشیه‌نشین دارد که این جمعیت از خدمات شهری محرو‌مند. محله‌های حاشیه‌نشین شهر مرند عبارتند از: آغ زمین، باغ عراقی و باغ سرهنگ ، محله‌های دیزجیکان ، سردار ملی .

صنایع دستی شهرستان مرند

 قلی بافی:

شهر مرند همانند سایر شهرهای منطقه آذربایجان، یکی از کانون‌های مهم قالی بافی در سطح کشور محسوب می‌شود. در شهر مرند و نیز در تمام شهرها و روستاهای حومهٔ آن، کارگاه‌های بزرگ و کوچک بافت قالی ، قالیچه ، گلیم ، و خورجین دایر است. این صنعت به استناد منابع تاریخی، قرن‌هاست که در این منطقه رواج داشته و همواره یکی از منابع عمدهٔ درآمد مردم محسوب می‌شده‌است. قالی‌ها و قالیچه‌های نفیس بافت مرند و روستاهای حومه‌اش، نه تنها در بازارهای فرش داخل کشور، بلکه در خارج از کشور نیز شهرت بسیار دارد و از نظر صادرات نیز اهمیت بسزایی دارد. صنعت قالی‌بافی در شهر مرند به صورت کارگاهی و در روستاها به صورت تک‌بافی، یکی از مشاغل فراگیر مردم به شمار می‌رود و محصولات آن‌ها در طرح‌ها و نقش‌های متنوع و بافت‌های گوناگون به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می‌شود.

 سبد بافی:

از دیگر صنایع دستی شهر مرند، بافت انواع سبدها برای حمل نان و میوه از ساقهٔ گندم است که به نوبهٔ خود از شهرت زیادی برخوردار است.

فانوسکابافی:

روستای هوجقان، یکی از مناطقی است که سال‌های سال، مردم آن‌جا در بافتن فتیله‌های چراغ، مهارت کامل داشته و تولیدات خود را به سراسر کشور عرضه می‌کردند. با گسترش نیروی برق و روشنایی الکتریسیته و رکورد فروش فتیله، مردم صنعت‌گر این روستا به بافتن « فانوسقه » یا کمربندهای نظامی و نوار کفش پرداختند و در حال حاضر، یکی از مراکز مهم تولید این محصول می‌باشد.

سفال‌گری و سرامیک ‌سازی:

محصولات سرامیک ، در چند کارگاه شهر زنوز تولید می‌شود. استادکاران سرامیک زنوز، از نوعی خاک مرغوب (کائولن یا خاک چینی) استفاده می‌کنند و به نقاط دیگر جهت فروش، صادر می‌نمایند. علاوه بر کارگاه‌های سرامیک‌سازی، کارگاه‌های سفال‌گری نیز در بعضی از مناطق شهر مرند و روستاهای اطراف وجود دارند.

کتابخانه های شهرستان مرند

در داخل شهر مرند تعدادی کتابخانه وجود دارد که «کتابخانهٔ پارک شهر مرند»، بزرگ‌ترین کتابخانهٔ این شهر و جزء کتابخانه‌های درجه یک کشور است که در سال ۱۳۷۸ خورشیدی، در محوطهٔ پارک شهر مرند با زیربنای ۱۲۰۰ متر مربع، افتتاح گردیده و دارای ۲ سالن مطالعه و یک مخزن کتاب و یک سالن آمفی تئاتر و اتاق اینترنت است. تعداد کتاب‌های این کتابخانه به حدود ۱۵٬۰۰۰ جلد در موضوعات متنوع و تعداد اعضای آن ۳٬۷۰۰ نفر بوده و کلیهٔ خدمات فنی به روش رایانه‌ای صورت می‌گیرد و همه روزه از ساعت ۷ و نیم شب، آمادهٔ ارائهٔ خدمات می‌باشد. بیشتر مراجعین این کتابخانه را دانش‌آموزان و دانشجویان تشکیل می‌دهند .              

      کتابخانهٔ عمومی کوثر» واقع در خیابان امام خمینی مرند، در سال ۱۳۳۰ با زیربنای حدود ۲۰۰ متر مربع تأسیس گردیده‌است. در حال حاضر این کتابخانه دارای یک مخزن و یک سالن مطالعه به ظرفیت ۱۲۰ نفر است که مجموعهٔ کتاب‌های آن به حدود ۶٬۵۰۰ جلد می‌رسد و تعداد اعضای آن ۲٬۷۰۰ نفر می‌باشد. این کتابخانه مخصوص خواهران است و روزانه حدود ۱۵۰ نفر مراجعه کننده دارد و همه روزه از ساعت ۷ و نیم صبح لغایت ۸ و نیم شب، آمادهٔ ارائهٔ خدمات به مراجعین می‌باشد. کلیهٔ خدمات فنی این کتابخانه به روش رایانه‌ای صورت می‌گیرد.

اماکن تاریخی و دیدنی

از اماکن تاریخی و باستانی این شهر می‌توان به قله مانداگارانا ، مسجد جامع مرند ، تپه سیوان و بازار کوزه چیلر اشاره کرد. در تپه سیوان، یک ته ستون ترکان اورارتو و سفالینه‌های ترکان پارتی یافته شده‌است.

از مناطق بسیار زیبا و تفریحی مرند نیز می‌توان به گردنه پیام ، روستاهای ملا یوسف و کندلج در ۵ کیلومتری شمال مرند و چشمهٔ باش کهریز و قنات بزرگ و بسیار معروف بَی گوزی ( چشمه داماد ) در شمال روستای دیزج علیا که از دل کوه میشو بیرون می‌آید و خود این کوه هم دارای مناظر بدیع و زیبای فراوانی است که به خاطر داشتن ریواس خوشمزه و کاکوتی و گیاهان دارویی گوناگونی که دارد مشهور است و از ییلاقها می توان به ماهار که در بلندای کوه های زنوز و زنوزق قرار دارد و ییلاق قره چی که در کوه های بابره تین می باشد اشاره کرد . از کوههای دیگر این شهر می توان به گیچی قالاسی ( قلعه بز ) و کوه سامبران ( سنگبران ) و کوه موغیتی در کنار روستای زرغان اشاره کرد .

آب و هوا

از آن‌جایی که مرند در منطقه‌ای کوهستانی واقع شده‌است، از آب و هوایی هر چند سرد و خشک، ولی نسبتاً مساعد برای کشاورزی بهره‌مند گشته‌است. از اوایل پائیز، تمام مناطق کوهستانی اطراف این شهر را برف سنگینی فرا می‌گیرد که تا اواخر بهار در قلل کوه‌ها باقی می‌ماند.

کارخانه ها

در سال‌های اخیر با توجه به پیشرفت‌هایی که شهر مرند داشته‌است، کارخانجات مختلفی در اطراف این شهر احداث شده‌اند که از این میان، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:


موسسه ی تححقیقات واکسن و سرم سازی رازی شعبه شمالغرب کشور      

کاشی تبریزکف

خاک‌چینی آناکنسر

 آبمیوه تکدانه

پارس پروفیل

رب سانیا

پلاستوفوم فخر مرند

ترشی کام مرند

پیام شیمی ثمین شیر

آبمیوه تکدانه

سرامیک سازی

شرکت سامرند

کارخانه آذرت مرند

کارخانجات آجر و سفال